De betekenis van onze dromen

betekenis van onze dromen
20. Juli 2023

De betekenis van onze dromen is een spannend onderwerp dat de mensheid altijd al heeft gefascineerd. We dromen tenslotte elke nacht, ook al kunnen we ons onze dromen 's ochtends vaak niet meer herinneren. Het is moeilijk voor te stellen dat onze dromen geen enkel doel dienen. En inderdaad, de meeste wetenschappers zijn het er tegenwoordig wel over eens dat dromen belangrijk zijn voor iemands welzijn. Hier leer je waarom onze geest 's nachts op reis gaat en hoe je je dromen en hun betekenis kunt gebruiken als leidraad voor je leven.

Waarom dromen we?

“You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.” John Lennon wist al dat ieder mens een dromer is. De vraag welke betekenis onze dromen hebben voor ons leven, is echter moeilijker te beantwoorden. Waarom dromen we eigenlijk? Hoewel het bekend is dat mensen dromen tijdens de REM-slaap, is onderzoek op dit gebied moeilijk uitvoerbaar – niet in de laatste plaats omdat wetenschappers dromen niet rechtstreeks kunnen meebeleven. Toch is het duidelijk dat mensen niet willekeurig dromen, maar dat dromen meerdere functies tegelijk vervullen. Zo helpt dat nachtelijke uitstapje naar dromenland ons onder andere om in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid te blijven en ons dagelijks leven te optimaliseren.

Welke betekenis hebben dromen voor ons welzijn?

Dromen worden door sommigen beschouwd als een soort vuilnisophaaldienst voor onze hersenen, maar de term afvalscheiding zou juister zijn. Want niet alles wat we in onze dromen zien is onbelangrijke rommel die we gerust uit ons bewustzijn kunnen wissen. Dromen helpt onze hersenen om het belangrijke van het onbelangrijke te scheiden en is daarom essentieel voor onze mentale hygiëne. Door fantasieën, angsten of stressvolle gebeurtenissen uit het verleden opnieuw te beleven, worden tijdens het dromen bovendien veel processen voor conflictverwerking onbewust gestimuleerd.

De betekenis van mooie dromen is daarentegen bijzonder fascinerend voor ons herinneringsvermogen. Want als onze hersenen kunnen ontspannen tijdens de slaap, leren we sneller en kunnen we meer vasthouden in ons geheugen. Niet alleen onze grijze cellen, maar ook ons lichaam profiteert van de tijd die we doorbrengen met dromen. Als we ons tijdens de slaapcyclus in de REM-slaap bevinden, wordt het immuunsysteem versterkt door de afgifte van groeihormonen en kunnen onze cellen regenereren. Daarom zijn dromen uiterst belangrijk voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. We dromen echter niet alleen 's nachts, maar soms ook overdag. Lees meer over de betekenis van dagdromen en waarom ook dit een positieve invloed kan hebben op je welzijn in ons artikel over de kunst van het dromen.

De betekenis van dromen voor ons dagelijks leven

Hoewel dromen met een fantastische inhoud vaak bijzonder veel indruk op ons maken, gaat het merendeel van onze dromen over de gebeurtenissen van de dag. Dus als we in een droom ruzie maken met onze vrienden of onze mond niet kunnen opendoen in een vergadering met onze collega's, lijkt dat in eerste instantie misschien een beetje banaal, maar toch moet je de betekenis van zulke dromen voor je dagelijks leven niet onderschatten. Want zo'n droom wijst niet alleen op problemen in interpersoonlijke relaties of uitdagingen op het werk, maar helpt je ook om deze ervaringen te evalueren en je indrukken te verwerken. Ga na welke gevoelens je had in de droom en vraag je af of de droom zich laat vertalen naar echte situaties. Op die manier kun je niet alleen je zorgen tot op de bodem uitzoeken, maar misschien ook sneller een oplossing vinden.

Aan de andere kant is het niet erg als je geen diepere betekenis in de droom kunt vinden. Het wordt meestal pas problematisch als een terugkerende droom je nacht na nacht laat wakker schrikken of als een droom je zelfs overdag achtervolgt met een onaangenaam gevoel. Dan zou je de zaak tot op de bodem moeten uitzoeken om je welzijn en slaapkwaliteit te herstellen.

Vliegen, vallen, rennen: droominterpretatie en populaire sleutelmotieven

Als je niet zeker weet hoe je je dromen moet interpreteren, ben je echt niet de enige. Het is geen wonder dat psychologen zich al meer dan 100 jaar bezighouden met het interpreteren van dromen. Sigmund Freud zag bijvoorbeeld een verband tussen dromen en het onderbewuste. Hij was van mening dat de droomelementen afzonderlijk moesten worden bekeken en opnieuw moesten worden samengevoegd, rekening houdend met het leven van de dromer. Carl Gustav Jung meende daarentegen dat er een collectief onderbewustzijn bestaat en dat de droomsymbolen bij alle mensen identiek zijn.

Dromen zijn echter net zo individueel als je persoonlijkheid, en daarom is een algemene droominterpretatie niet zo eenvoudig. Bij de moderne droominterpretatie gaat het daarom meestal niet over het ontcijferen van de volledige droom. In plaats van een volledige interpretatie is het doel bepaalde sleutelelementen en -symbolen te identificeren en daar een betekenis aan toe te kennen.

Als je het centrale droomsymbool in je droom hebt geïdentificeerd, kun je je in een volgende stap op de details richten. Of het nu om nevenfiguren gaat of om een bepaalde kleur die overheerst, als onderdeel van de puzzel kunnen deze op het eerste gezicht onbelangrijke elementen de droominterpretatie vergemakkelijken. Onthoud ten slotte dat je je droom altijd moet interpreteren in relatie tot je echte leven. De symbolen en hun betekenis kunnen daarom van persoon tot persoon verschillen. Iemand die bijvoorbeeld een actieve bergbeklimmer is, zal een droom waarin hij of zij op de hoogste bergtop ter wereld staat waarschijnlijk een geweldige ervaring vinden. Voor iemand met hoogtevrees daarentegen zal deze droom een nachtmerrie zijn. Aan sommige droomsymbolen die vaak voorkomen wordt echter over het algemeen een bepaalde betekenis toegekend die op de meeste mensen kan worden toegepast:

Vliegen

Traum vom Fliegen Door de lucht zweven als een vogel – is dat geen heerlijk idee? Wie droomt van vliegen, verlangt misschien naar meer vrijheid in het dagelijks leven. Als je vaak van vliegen droomt, zou je moeten overwegen of je je in het dagelijks leven beperkt voelt, ruimtelijk of emotioneel. Of zou je misschien willen dat je een beter overzicht had, zoals vanuit de lucht? Dromen over vliegen kan erop wijzen dat je besluiteloos bent over een beslissing en dat meer overzicht je zou helpen.

Water

Bij droominterpretatie kan water symbool staan voor verschillende emoties. Of het om een positieve of negatieve interpretatie gaat, hangt helemaal af van het beeld in de droom.

Als je bijvoorbeeld alleen in een bootje op de uitgestrekte oceaan dobbert, kan dat op een gevoel van eenzaamheid duiden. Je voelt je misschien alleen gelaten door de mensen om je heen.

Zwemmen in helder water kan daarentegen een teken van balans en tevredenheid zijn. Als je in je droom in troebel water zwemt, gaat de interpretatie meer in de richting van angst. Misschien sta je voor een examen of een beslissing waarvan de gevolgen nog niet duidelijk voor je zijn?

Vallen

In tegenstelling tot het gevoel van vliegen, is vallen in een droom zelden aangenaam – vaak word je er zelfs wakker van. Van grote hoogte vallen wordt in de droominterpretatie uitgelegd als een symbool dat je bang bent de controle te verliezen. Zit je momenteel in een levenssituatie waar je geen invloed op hebt, of is er een verandering op komst die je niet helemaal in de hand hebt? Dan kan dit zich manifesteren in je droom over vallen. Als deze droom blijft terugkomen en je regelmatig uit je slaap rukt, moet je uitzoeken wat de trigger is, zodat je snel weer rustig kunt slapen. Traum vom Fallen

Tanden vallen uit

Zijn er bij jou ooit tanden uitgevallen in een droom? Voor onderzoekers is dit geen ongewoon symbool in een droom. Uitvallende tanden staan voor angst voor verlies. Deze angst voor verlies kan te maken hebben met een dierbare, maar kan ook een teken zijn dat je bang bent om je baan of de controle over een bepaalde situatie te verliezen.

Traum FluchtOp de vlucht

Misschien ben je in een droom ook wel eens weggevlucht voor een bekende of onbekende achtervolger. De betekenis van zo'n droom hangt helemaal af van voor wie je op de vlucht was. Een monster, je baas, je schoonmoeder... een situatie uit je privéleven kan net zo goed een trigger zijn als een deadline op het werk. Emotionele stress is meestal de achtergrond van onze vlucht voor iets of iemand in een droom. Als de droom je al lange tijd plaagt, zou je op zoek moeten gaan naar de trigger.

Dieren in dromen

Als je je dromen wilt interpreteren, zou je ook een aantal dierensymbolen en hun interpretatie moeten kennen. In het algemeen hangt de interpretatie van dieren die in je dromen verschijnen ook af van je houding ten opzichte van het betreffende dier. Aan sommige dieren worden echter bepaalde betekenissen toegekend, net als het geval is bij andere symbolen.

Spin

De spin als droomsymbool heeft verschillende facetten, afhankelijk van de gedroomde situatie en het gevoel van de dromende persoon. Zie je een spin die zijn web weeft? Dat duidt op geluk bij het vinden van een woning. Maar het positieve beeld kan ook snel omslaan. Als je verstrikt bent geraakt in een spinnenweb, kan het zijn dat je je gevangen en hulpeloos voelt in een echte situatie. In de droominterpretatie wordt de spin ook vaak gezien als boodschapper van naderend onheil, verraad of schijnheiligheid.

Traumsymbol HundHond

Als je droomt over de beste vriend van de mens, is dat toch zeker een goed teken? Ook bij de hond als droomsymbool zijn verschillende interpretaties mogelijk, afhankelijk van de situatie in de droom en de gevoelens van de dromer. Een hond die vriendelijk naar je is, kan positief worden geïnterpreteerd, omdat deze geassocieerd wordt met loyaliteit en vriendschap. Je voelt je misschien comfortabel en veilig in je vriendenkring. Als, aan de andere kant, een hond agressief tegen je is in je droom of als je bang bent voor honden, zit er waarschijnlijk een gevoel van angst en ongemak achter de droom.

Kat

Ook de kat duikt op in droominterpretatie. Als je herhaaldelijk van een kat droomt, kan dit wijzen op je verlangen naar meer zelfbeschikking, onafhankelijkheid en vrijheid – want dat is wat katten belichamen. Als er een knuffelige kat in de droom verschijnt, is de betekenis anders: je lijkt te verlangen naar nabijheid en hechte relaties.

Zo kun je je dromen beter onthouden

Een droom die je helder voor de geest staat niet kunnen interpreteren is één ding, maar sommige mensen hebben een heel ander probleem: ze hebben over het algemeen moeite om hun dromen te onthouden, vandaar dat het ontcijferen van de betekenis ervan onmogelijk lijkt. Als dit ook voor jou geldt, dan kunnen een paar trucjes je helpen om je de inhoud van je dromen de volgende dag beter te herinneren. Leg een droomdagboek klaar op je nachtkastje en neem na het wakker worden 5 minuten de tijd om de dingen vast te leggen die je in de REM-slaap hebt gezien. Het is bewezen dat het je herinneringsvermogen bevordert als je in je favoriete slaaphouding gaat liggen en je ogen gesloten houdt.

Traumtagebuch
 
Naast een dagboek kan een vaste slaaproutine je helpen om de verborgen boodschappen achter je dromen te ontdekken. Je lichaam houdt van regelmaat en als de natuurlijke slaapfasen 's nachts ongehinderd verlopen, heb je een betere kans om de beelden die je in je droom zag vast te houden. Extra tip: Vermijd alcohol, sigaretten en een zware maaltijd 's avonds, omdat deze factoren het verloop van de slaapfasen kunnen verstoren.

Waarom beter slapen helpt bij dromen

Ook de kwaliteit van onze slaap is van doorslaggevende betekenis voor onze dromen. Wist je bijvoorbeeld dat beter slapen ook de kans vergroot dat je je dromen herinnert als je wakker bent? Dit komt omdat bij een langere, meer rustgevende slaap het aantal REM-fasen toeneemt, waarin we bijzonder intensief dromen. Het verbeteren van je slaapcomfort kan je daarom ondersteunen bij het achterhalen van de betekenis van je dromen. Zoek een kwalitatief hoogwaardige matras en een eersteklas lattenbodem, die je samen een optimaal ligcomfort bieden. Zo staat niets je prachtige dromen meer in de weg!

Foto credits

Johannes Plenio / unsplash.com
Isaac Sloman / unsplash.com
Xavier Gladson / pexels.com
Getty Images / canva.com
Capuski / canva.com
Vlada Karpovich / pexels.com