Een dag in Genève: bezienswaardigheden en activiteiten in 2024

Genève
27. Maart 2024

De stad Genève heeft talrijke activiteiten en bezienswaardigheden te bieden die je in geen geval mag missen. Deze pittoreske Zwitserse toeristische trekpleister tussen het Juragebergte en de Alpen, met de spectaculaire natuurlijke achtergrond van de Mont Blanc en het meer van Genève, betovert niet alleen natuurliefhebbers. Als hoofdkwartier van het Rode Kruis en de Verenigde Naties in Europa beschikt de stad over een aantrekkelijke internationale flair. Ontdek cultuur, cuisine en adembenemende monumenten tijdens een onvergetelijke stedentrip met onze top 10 bezienswaardigheden en activiteiten in Genève.

Activiteiten in Genève

Waarom zou je ver reizen met een mooiste stad als deze in de buurt? In Genève kun je je vermaken met activiteiten die geschikt zijn voor tijdens een korte stedentrip of voor een uitgebreidere vakantie in Zwitserland. De meest internationale stad van Zwitserland wordt niet voor niets gezien als toeristische metropool: de bezienswaardigheden in Genève inspireren mensen uit de hele wereld.Of je de stad nu door en door kent of voor het eerst een bezoek brengt: het kanton Genève vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit en biedt een onderscheidende mix van natuur, geschiedenis en cultuur. Tijd om je koffers te pakken, je familie en vrienden uit te nodigen en samen prachtige herinneringen te maken!

De oude binnenstad van Genève

Betoverende cafés en restaurants, traditionele horlogemakers en middeleeuwse bouwkunst: de oude binnenstad van Genève wordt gezien als het grootste historische centrum van Zwitserland. Bij mooi weer moet je zeker de tijd nemen om door de straten te wandelen, omdat je veel van de belangrijkste bezienswaardigheden te voet kunt bereiken. Direct onder de oude binnenstad, op het terrein van de universiteit, bevindt zich voor liefhebbers van geschiedenis het Reformatiemonument, de Mur des Réformateurs. De grote muur met levensgrote beelden van de belangrijkste reformatoren herinnert aan de reformatie in Genève en is nauw verbonden met de geschiedenis van de stad. Kom vervolgens tot rust in het aangrenzende Parc des Bastions.

genf altstadt

Vergeet vooral de Promenade de la Treille niet, met de langste houten bank ter wereld. Na een korte ontspanningspauze loont ook een bezoek aan de Place du Bourg-de-Four om de fonteinen te bewonderen. Talrijke cafés en restaurants in het centrum van de oude binnenstad bieden culinaire hoogstandjes. Na een kleine versnapering moet je zeker de beroemde geheime passage Degrés de poules bezoeken; deze leidt naar een van de mooiste bezienswaardigheden van Genève: de beroemde Sint-Pietersbasiliek. 

Sint-Pietersbasiliek

In het hart van Genève, middenin de oude binnenstad, staat een historisch monument van de stad Genève dat elke bezoeker gezien moet hebben: de naar de apostel Petrus vernoemde Sint-Pietersbasiliek (Cathedrale St. Pierre) was een bolwerk van de Reformatie. Sportievelingen kunnen de meer dan 157 treden naar de top van de kerktoren beklimmen. Die prestatie wordt beloond met een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad. Maar iedereen die de lat hoog wil leggen, moet de archeologische schatten onder de basiliek niet overslaan: diverse gevonden voorwerpen uit de oudheid zorgen ervoor dat bezoekers meer over de geschiedenis van de stad te weten willen komen. 

Jardin Anglais

Ben je op zoek naar een van de mooiste wandelpaden aan de rand van het meer? Dan moet je zeker de Engelse tuinen bezoeken. Niet alleen herinnert hier het Nationaal Monument aan de toetreding van de stad Genève tot de Zwitserse Bondsstaat. Ook liefhebbers van horlogemakerskunst komen hier aan hun trekken, omdat in de Jardin Anglais de beroemde bloemenklok te vinden is, een van de top 10 bezienswaardigheden in Genève. Als je de stad in de zomer bezoekt, kun je ook het Geneva Festival bezoeken. Prachtige concerten met gerespecteerde kunstenaars nodigen uit tot dansen en plezier maken.

brunnen jardin anglais

Het meer van Genève

Even lekker ontspannen aan de oever van het meer van Genève is iets dat je zeker niet moet overslaan tijdens je stedentrip. Het op één na grootste meer van Midden-Europa strekt zich in de vorm van een halve maan uit over Frankrijk en Zwitserland. In het midden van het meer bevindt zich de fontein Jet d'eau, die met zijn tot wel 140 meter hoge waterstraal een indrukwekkende aanblik biedt. Het water wordt met een snelheid van 200 km/u omhoog gespoten. Dat is een ongelofelijke hoeveelheid van wel 500 liter water per seconde. Als je meer wilt weten over hoe de fontein werkt, kun je een rondleiding boeken waarin je precies wordt uitgelegd hoe de Jet d'eau van een eenvoudige waterstraal een internationale trekpleister is geworden.

Bains des pâquis

Een paar meter van de waterstraal liggen, met uitzicht op het meer van Genève, de Bains des Pâquis, een verplichte bezienswaardigheid voor alle toeristen in Genève. Het is niet zomaar een badhuis. Afhankelijk van het jaargetijde worden hier bijpassende activiteiten aangeboden voor wie op zoek is naar ontspanning. Waar je je in de winter kunt opwarmen met een heerlijk bezoek aan de sauna, kun je in de zomer genieten van een heerlijk zonnebad. Liefhebbers van wellness nemen een Turks bad of boeken een zeer ontspannende hamam-ervaring voor lichaam en geest, terwijl fijnproevers aan de bar genieten van het verse gerecht van de dag.

Parc La Grange en Parc des Eaux Vives

Heb je wel eens meer dan 200 rozensoorten gezien? Bloemenliefhebbers zullen dol zijn op het Parc La Grange, omdat het park een indrukwekkende bloementuin heeft, die vooral in de zomer een bezoek waardig is. Daarnaast kun je hier gratis concerten bijwonen in het Théâtre de Verdure. Goed om te weten: La Grange is via een deur verbonden met het naastgelegen Parc des Eaux Vives, zodat je als natuurliefhebber direct kunt gaan wandelen over uitgestrekte grasweiden en je kunt verwonderen over eeuwenoude bomen.

Palais des Nations: het hoofdkwartier van de Verenigde Naties

Als je in het prachtige Arianapark bent, zet dan ook gelijk een ander symbool van de stad op je lijstje: het Palais des Nations blijft architectuurliefhebbers verbazen en consolideert tegelijkertijd de positie van de stad als belangrijk diplomatiek centrum in Europa. Je kunt elke dag deelnemen aan een rondleiding die jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers door het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties leidt. De prijs van de rondleiding voor een volwassene bedraagt op dit moment ongeveer 16 CHF. Houd wel rekening met het volgende: uit veiligheidsoverwegingen mag je geen grote tassen meenemen als je het Palais de Nations wilt bezoeken.

palais des nations

CERN: organisatie voor nucleair onderzoek

Deeltjesversnellers en detectoren: als je geïnteresseerd bent in natuurkunde, moet je een bezoek brengen aan de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, het Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, oftewel CERN. Het aan de Franse grens gelegen centrum voor natuurkundig onderzoek met betrekking tot fundamentele deeltjes is een van de meest gerenommeerde centrums ter wereld. Zie hoe onderzoekers proberen de fundamentele deeltjes van het universum te ontrafelen en duik in de fascinerende wereld van de natuurkunde.

Patek Philippe: fascinerende horlogemakerskunst

Ben je dol op horloges? Dan moet je een bezoek brengen aan het Patek Philippe Museum om de kostbaarste horlogecollectie ter wereld te bekijken. Ontstaan uit de passie van de erevoorzitter van de fabriek, Philippe Stern, herbergt het museum een uitgebreide horlogeverzameling met ongeveer 2500 horloges en waardeobjecten. Maar niet alleen liefhebbers van horloges komen hier aan hun trekken: ook kunstliefhebbers zullen dol zijn op het internationale museum, omdat hier decoratief vakmanschap tentoon wordt gesteld, zoals gravures, emaille of edelsteenbezetting, dat nauw met de horlogemakerij is verbonden.

Mont Blanc

mont blanc

Verblijf je meerdere dagen in Genève? Dan loont het om een dagtrip van Genève naar Chamonix te plannen. Dit typische Alpenplaatsje aan de voet van de Mont Blanc is een dagtrip van Genève verwijderd en biedt diverse highlights voor bergliefhebbers: na aankomst in het bergdorp kun je met de kabelbaan naar de Aiguille de Midi gaan en op 3842 meter hoogte genieten van een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen van het dal. Vervolgens kun je een treinreisje met de tandwielbaan maken naar de Mer de Glace, een van de beroemdste gletsjers in heel Europa.

Foto credits

Olga Canals / canva.com
RossHelen / canva.com
sharrocks / canva.com
Andrey Khrobostov / canva.com
julie gauthier / canva.com

Categorieën Sleep Life Balance