Waarom iets lekkers eten voor het slapengaan een comeback verdient

genietmoment voor het slapengaan

Heeft iets lekkers eten voor het slapengaan een vaste plek in je slaaproutine? Of behoor je tot de groep mensen die zo'n genietmoment alleen nog kent van een logeerpartij bij oma of als kleine attentie in hotels? Of je nu voor of tegen bent, we willen je aan het denken zetten, zodat je kunt zien dat deze term eigenlijk veel meer kan betekenen. Vooraf zeggen we eerst dit: Zodra je jouw genietmoment voor het slapengaan hebt gevonden, kan dat een positieve invloed hebben op je slaapkwaliteit. Daarom loont het zeker de moeite om je eens uitgebreider in het onderwerp te verdiepen.

Genietmomenten voor het slapengaan: wat zijn dat nu precies? 

Het Duitse woord voor iets lekkers eten (of drinken) voor het slapengaan is 'Betthupferl' - die term klinkt wel een beetje ouderwets. En daardoor is niet heel duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld. Als we kijken naar de oorsprong van het Duitse woord, wordt de betekenis al snel duidelijk: het woord 'Betthupferl' is een combinatie van 'Bett' (bed) en het Beierse of Oostenrijkse werkwoord 'hupfen' (springen). Het eten van een snack, een 'Betthupferl', is het laatste dat je doet voordat je je bed in springt. 
 

Waar een dergelijke snack in Duitsland en Oostenrijk een Betthupferl wordt genoemd, heet zo'n snack in Zwitserland een 'Bettmümpfeli'. In veel andere talen bestaat er geen specifieke term voor het Duitse 'Betthupferl'. Het Frans heeft er ook niet één woord voor. Zij hebben het over een 'lekkernij voor het slapengaan'.
 

En dat is ook hoe de meeste mensen de term tegenwoordig kennen. Het komt dan ook niet als verrassing dat het concept in tijden van trends als 'intermittent fasting' en caloriearme diëten niet meer zo populair is. Er zijn uiteindelijk maar weinig mensen die hun insulineniveau in een achtbaan willen laten belanden, en zeker niet vlak voor het slapengaan. Onze mening: Genietmomenten voor het slapengaan hoeven niet per se zoete snacks te zijn. In overdrachtelijke zin kan het begrip namelijk betrekking hebben op alles wat het naar bed gaan aangenamer maakt. En dat is precies waarom wij vinden dat genietmomenten voor het slapengaan, Betthupferl of Bettmümpfeli, een comeback verdienen. Wij laten je zien waarom ook jij je slaapritueel kunt bekronen met iets kleins, en geven voorbeelden van moderne Betthupferl.

Genietmomenten voor het slapengaan: even persoonlijk als je slaapbehoeften

Wij denken dat Betthupferl in diskrediet zijn geraakt omdat het begrip te beperkt is. Maar wat als je nu eens goed naar jezelf zou luisteren en aandacht zou besteden aan je eigen behoeften? Concentreer je daarbij volledig op de dingen die je meer ontspanning en rust geven voordat je naar bed gaat. Dan ben je automatisch op de juiste weg om je persoonlijke genietmoment voor het slapengaan te vinden. Het moet een klein gebaar van aandacht zijn waarmee je je normale slaaproutine kunt veraangenamen. Zo spreek je waardering voor jezelf uit en vind je meer voldoening. Als jij je in balans voelt, zullen andere aspecten van je leven baat hebben bij je veranderde mentale houding, vooral je slaapkwaliteit!Süsser Betthupferl

Genietmomenten voor het slapengaan voor volwassenen

Als je tot hier hebt gelezen, weet je intussen dat een genietmoment voor het slapengaan veel verschillende vormen kan hebben. Maar als je op zoek bent naar meer inspiratie, hebben we hier enkele ontspanningsrituelen voor je samengevat om je dromen te veraangenamen.  Een echte klassieker is bijvoorbeeld een warme drank naar keuze, bijvoorbeeld een kop kruidenthee. Een kop kruidenthee heeft een rustgevende werking op je zintuigen en brengt je na een drukke dag op je werk in een aangename ontspannen toestand. Om van een eenvoudig kopje thee een genietmoment voor het slapengaan te maken, moet je van het ritueel iets bijzonders maken. Gebruik bijvoorbeeld je mooiste servies en gebruik een heerlijke zachte deken voor nog meer gezelligheid. 

Tee als Betthupferl

Ook een klein stukje chocolade van uitstekende kwaliteit met een hoog cacaopercentage kan ervoor zorgen dat je nog meer geniet van je kopje thee. Het belangrijkste is om te ervaren hoe je je daarna voelt. Als je merkt dat de cacao bij jou een stimulerende werking heeft waardoor in slaap vallen lastiger wordt, is een andere vorm van luxe misschien beter geschikt voor je als genietmoment voor het slapengaan, bijvoorbeeld een bad met etherische oliën of een massage. Maar een genietmoment voor het slapengaan kan ook een kwartiertje tijd voor jezelf zijn, waarin je je terugtrekt, naar muziek luistert of ademhalingsoefeningen doet.

Het komt er uiteindelijk op neer dat je voordat je gaat slapen bewust iets wilt doen dat goed is om je slaapervaring positief te beïnvloeden.

Genietmomenten voor het slapengaan voor kinderen

Zeker voor kleine kinderen moet naar bed gaan een positieve ervaring zijn waarop ze zich verheugen. Dat lukt het best als ouders zorgen voor zo min mogelijk stress en letten op het naleven van een goede slaaphygiëne. Naar bed gaan moet worden ervaren als een gedeelde ervaring die nabijheid creëert en die de individuele gezinsleden met elkaar verbindt. Een ideale manier om die gedachte om te zetten in een genietmoment voor het slapengaan, zijn bedtijdverhalen voor kinderen. Met bedtijdverhaaltjes kunnen de kleintjes in bed knuffelen met papa en mama en fascinerende werelden ontdekken. De kinderen profiteren daarbij niet alleen van de leuke verhalen, maar zeker ook van de tijd en de aandacht die ze van papa en mama krijgen. Zo wordt de slaapervaring aangenamer en is een gezonde nachtrust het natuurlijke gevolg.

Gute-Nacht-Geschichte

We hopen dat je inmiddels ook overtuigd bent van het belang van een genietmoment voor het slapengaan. Gun jezelf een klein moment van luxe dat alleen voor jou bedoeld is en zorg voor aangename dromen met een genietmoment voor het slapengaan. Welterusten!

Foto credits

Lisa / pexels.com
Joyful / unsplash.com
Dominika Roseclay / pexels.com
Picsea / unsplash.com

Tags: goede nacht