Zo realiseer je je goede voornemens voor het nieuwe jaar

goede voornemens

Heb jij op oudejaarsavond ook weer goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt? De jaarwisseling is het perfecte moment om eindelijk een eind te maken aan slechte gewoonten die er in de laatste maanden van 2023 in zijn geslopen. Een frisse start in 2024 lukt echter alleen met de juiste motivatie. Anders worden de goede voornemens weer snel aan de wilgen gehangen. Om ervoor te zorgen dat je op het goede pad blijft met je voornemens, hebben we hier onze beste tips verzameld voor het realiseren van enkele populaire voornemens voor het nieuwe jaar.

Goed voornemen nummer 1: gezonder eten

Na de weelderige kerstmenu's en de uitgebreide avondbuffetten op oudejaarsavond is het waarschijnlijk geen wonder dat een van de meest populaire goede voornemens voor het nieuwe jaar absoluut het beginnen met een dieet of eindelijk gezonder eten is. Voeding met volwaardige voedingsstoffen en veel groenten en fruit is niet alleen goed voor het lichaam, maar zorgt er ook voor dat je je innerlijk goed voelt. Als je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, heb je veel energie voor je projecten in het nieuwe jaar en voel je je minder vaak uitgeblust. Maar hoe houd je het doel in zicht als er ook na de feestdagen onweerstaanbare, calorierijke lekkernijen op tafel komen?    Gesunde Ernährung für das neue Jahr Het volgen van het nieuwste crashdieet en het voor altijd ontzeggen van je favoriete lekkernijen is niet de oplossing. Als je het vooruitzicht op een radicaal, levenslang verbod, zoals "Nooit meer chocolade" niet echt motiverend vindt, ben je zeer verstandig bezig. Onrealistische doelstellingen en strenge regels leiden er alleen maar toe dat je je goede voornemens voor het nieuwe jaar snel weer opgeeft. In plaats daarvan is het doelgerichter om je oude gewoonten langzaamaan en daardoor voor de lange termijn te veranderen. Gun jezelf daarom bij bijzondere gelegenheden toch die portie patat of die hamburger, maar wen jezelf bijvoorbeeld aan om daarbij een frisse salade te bestellen en minder gezoete dranken te drinken. Of vraag bijvoorbeeld of je geliefde spaghetti bolognese kan worden geserveerd met minder gehaktsaus en in plaats daarvan met meer groenten. Het draait er niet zozeer om iets weg te nemen, maar om iets toe te voegen. Als je groenten en salades tot een vast onderdeel van al je maaltijden maakt, bijvoorbeeld door je bord altijd voor de helft te vullen met groenten, eet je automatisch minder van de typische 'dikmakers' zonder dat je iets hoeft op te geven. Dat heeft veel effect op je mindset: Je blijft op natuurlijke wijze gemotiveerd, omdat je jezelf niets verbiedt. Door dergelijke kleine veranderingen in je voeding word je niet in één nacht slanker, maar zorg je op de lange termijn wel goed voor je lichaam. 

Goed voornemen nummer 2: Meer sportenSport Neujahrsvorsatz

Meer bewegen is ook een grote favoriet onder de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als je zeker wilt weten dat dit voornemen lukt, moet je, net als bij het veranderen van je voeding, niet te veel veranderingen in één keer doorvoeren. Als de sofa het afgelopen jaar je favoriete plek was en je je nu op 1 januari hebt voorgenomen om elke dag te gaan hardlopen, gaat dat waarschijnlijk fout. 😉 Zelfs het beste plan werkt alleen als het ook langdurig wordt omgezet in daden. Stel daarom liever kleine doelen voor jezelf op als het gaat om je fitnessniveau. Onze beste motivatietip om permanent meer sport in je dag te integreren: Concentreer je liever op hoe je je door de regelmatige beweging voelt dan op de verandering van je uiterlijk. Sporten zorgt namelijk niet alleen voor een strakker lichaam, maar kan ook helpen bij het verminderen van stress en het stabiliseren van je stemming, zodat je beter bent opgewassen tegen je dagelijkse uitdagingen. Als je eenmaal hebt ervaren hoe goed en bevrijd je je voelt door regelmatig te sporten, zul je het niet meer willen missen en zul je je na verloop van tijd vanzelf aan je eigen fitnessroutine houden.

Goed voornemen nummer 3: Werken aan je carrière

Veel mensen dromen ervan in het nieuwe jaar ook succes te hebben in hun werk. Goede voornemens voor het nieuwe jaar over loonsverhoging of het solliciteren naar een functie met meer verantwoordelijkheden zijn daarom bij de jaarwisseling aan de orde van de dag. Als je je in het nieuwe jaar wilt concentreren op je carrière, moet je eerst de tijd nemen om te reflecteren op je carrière tot nu toe. Ook als het niet altijd makkelijk is om je eigen prestaties objectief te beoordelen, is het nu tijd voor zelfreflectie. Zo kom je erachter op welke gebieden eventueel nog verbetering mogelijk is om de volgende stap in je carrière te zetten.

Je moet niet gelijk je hele leven aan je werk wijden, maar het gaat erom je waarde voor het bedrijf aan te tonen en nieuwe competenties te verwerven. Neem je dit jaar bijvoorbeeld voor om aan meer cursussen deel te nemen dan voorheen. Als je gedurende het jaar constant op de juiste carrièrekoers blijft, zal dat zich vroeger of later uitbetalen. Maar ook als je baas niet direct naar je toekomt, kun je door het ontwikkelen van je vaardigheden op een later moment onderhandelen vanuit een sterkere positie wanneer je gesprekken aangaat over je toekomst binnen het bedrijf. 

Goed voornemen nummer 4: Meer tijd voor je familie

Mehr Zeit für die Familie als Neujahrsvorsatz

In het nieuwe jaar meer tijd maken voor vrienden en familie, is één van de goede voornemens voor het nieuwe jaar die veel mensen maken vanwege onze steeds drukker wordende dagen. We hebben goed nieuws: Dit is het goede voornemen dat je het makkelijkst kunt realiseren. We zien vaak niet meer hoeveel kleine tijdrovende taken in onze gewoonten zijn geslopen. We zijn heel goed in het negeren van hoe we 's ochtends door onze sociale media scrollen en hoe we 's avonds die seriemarathon op Netflix bekijken. Als je je eenmaal bewust wordt van die routine, is het eenvoudig om een kwartiertje daarvan af te snoepen en die tijd te besteden aan mensen die je dierbaar zijn. Zo kun je eenvoudig één van je goede voornemens volhouden!  

Als je je pauze bijvoorbeeld altijd alleen doorbrengt achter je smartphone, kun je in die tijd net zo goed een paar minuten besteden aan het beantwoorden van een sms van je partner of door je kinderen te laten weten dat je aan ze denkt door ze een grappige meme te sturen. Je kunt in het nieuwe jaar ook meerdere goede voornemens met elkaar combineren en meer tijd voor je gezin maken door een gezonde, gezamenlijke avondmaaltijd in te voeren. Zo komen alle gezinsleden bijeen voor een gezonde maaltijd en kan de gewonnen tijd samen worden gebruikt om met elkaar te praten of te vertellen over wat er die dag allemaal is gebeurd.   

Goed voornemen nummer 5: Sparen

Als mensen naar hun goede voornemens worden gevraagd, antwoorden zij meestal: sparen. Op veel plekken stijgen de kosten voor alledaagse dingen, zoals levensmiddelen of energiekosten. Daar komt nog bij dat we in een "wegwerpmaatschappij" leven waarin we liever iets nieuws kopen dan iets laten repareren. Maar constante consumptie kan aardig wat geld kosten. Het sparen van een klein bedrag kan echter een groot resultaat opleveren. Wie zich heeft voorgenomen om minder uit te geven, moet eerst een overzicht maken. Zet al je maanduitgaven op een rij en bekijk waarop je kunt besparen of welke kosten je kunt verlagen. Heb je meerdere abonnementen voor het streamen van films en series? Een duur contract voor je mobiele telefoon? Bedenk wat je niet meer nodig hebt en bekijk waar het loont om iets te veranderen. Zelfs een kleine maandelijkse besparing zorgt stap voor stap voor een aanzienlijk bedrag dat je bijvoorbeeld als reserve achter de hand kunt houden. 

Conclusie: Zo houd je je goede voornemens voor het nieuwe jaar vol

Als het gaat om het realiseren van onze goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn we zelf vaak onze grootste vijand. Mensen zijn gewoontedieren en daarom stoppen we zelden halsoverkop met oude, geliefde routines. Om het beste resultaat te krijgen, moet je voorkomen dat je de lat te hoog legt. In plaats van strikte plannen die moeilijk vol te houden zijn, kunnen we beter kleine, bereikbare doelen stellen. Daarnaast is het belangrijk om je niet te laten ontmoedigen door een terugval. Zo blijven we gemotiveerd en beginnen we het nieuwe jaar in plaats van met mislukte voornemens eindelijk eens met echte resultaten!   

Foto credits

Douglas Freer / GettyImages
Ella Olsson / unsplash.com
Gervyn Louis / unsplash.com
Victoria Borodinova / pexels.com

Tags: Silvester
Categorieën Sleep Life Balance