Deze invloed heeft lezen in bed op je slaap

lezen in bed
24. Mei 2023

Lezen in bed is heel gezellig. Wie geniet er nu niet van om onder zijn comfortabele dekbed te liggen en de stress van de dag te vergeten met een goed boek? Maar wat heeft het voor gevolgen voor je slaapkwaliteit als je voordat je gaat slapen een boek leest? Hier lees je het verrassende antwoord.

Is lezen in bed een goed idee?

Een goede slaaphygiëne draagt bij aan een aangename nachtrust en zorgt voor een optimale slaapkwaliteit. Lezen in bed wordt gezien als een zeer ontspannende gewoonte, en daarom wordt vaak de raad gegeven een boek te pakken als je niet makkelijk in slaap valt. En inderdaad is 's avonds lezen voor veel dromers een geliefd ritueel om de stress los te laten en zich voor te bereiden op de nacht. Zo heerlijk in bed kan het lichaam ontspannen en kan ook de geest de stress van de dag loslaten, zodat je je kunt concentreren op een prachtig verhaal. Omdat stress wordt gezien als de grootste sta-in-de-weg om in slaap te vallen, is het vooral voor slapers die veel piekeren goed om voor het slapengaan nog even te lezen. In plaats van na te denken over problemen, brengt een boek je in een andere wereld en leidt je af van de stress. Ook lichamelijk is het ontspannende effect meetbaar: Als iemand 's avonds stress ervaart en voor het slapengaan een boek leest, vertraagt zijn of haar hartslag en ontspannen de door stress gespannen spieren zich.

besser einschlafen durch lesen

Welke invloed heeft 's avonds lezen op de slaapkwaliteit?

Als is aangetoond dat lezen in bed zorgt voor minder stress, dan moet deze goede gewoonte ook de slaapkwaliteit verbeteren, toch? De belangrijkste reden waarom lezen een positief effect lijkt te hebben op de slaap, is dat het de natuurlijke slaap-waakcyclus niet verstoort. Van veel andere avondactiviteiten, zoals televisie kijken of het scrollen door social media, wordt echter vermoed dat ze de aanmaak van melatonine remmen. Dat kan zijn omdat het blauwe licht dat wordt uitgestraald door schermen en elektronische apparaten ons lichaam in de war brengt, omdat dat 's avonds duisternis nodig heeft om voldoende hoeveelheden slaaphormoon te produceren. Wie zijn mobiele telefoon continu aan heeft staan en elektronische apparaten gebruikt voor het naar bed gaan, zou onbewust zijn of haar bioritme kunnen verstoren, waardoor het inslapen aanzienlijk wordt vertraagd. Naast kunstlicht is het vooral ook de inhoud van het medium dat sterk stimulerend kan werken en zo slaapproblemen kan bevorderen. Nieuws over geweld en rampen of actieseries met explosies, vuurgevechten en snelle achtervolgingen kunnen het adrenalinegehalte verhogen en het moeilijk maken om in slaap te vallen. Met een boek daarentegen worden we voldoende gestimuleerd, zonder dat onze fantasie overloopt of dat er te veel adrenaline wordt aangemaakt. Zo voelen we ons goed vermaakt en kunnen we ons lichaam langzaam voorbereiden op de nacht.

lesen statt surfen

Wie kan beter niet lezen in bed?

Lezen in bed ontspant lichaam en geest, vermindert stress en kan daardoor het inslapen vergemakkelijken. Dat klinkt alsof een algemene aanbeveling kan worden gedaan om 's avonds lekker te lezen. In principe wegen de voordelen van lezen in bed zwaarder dan de nadelen, waardoor de meeste dromers hun slaaphygiëne kunnen verbeteren door te lezen in bed. Er lijkt slechts één uitzondering te zijn: Wie last heeft van ernstige slaapproblemen, moet eerst de weg terugvinden naar een normaal slaappatroon. Veel dromers die moeite hebben om in slaap te vallen, hebben er over het algemeen baat bij minder tijd in bed door te brengen. Als je alleen naar bed gaat als je ook echt moe bent, verhoog je de kans snel in slaap te vallen. Als de hersenen echter andere activiteiten associëren met het bed, zoals televisie kijken of lezen, kan dat bij een bestaande slaapstoornis olie op het vuur zijn. Als de slaapproblemen zijn verholpen, kan iemand daarna natuurlijk 's avonds weer naar zijn of haar lievelingsboek grijpen.

Zo zorg je voor perfect leesplezier in bed

Als je in bed wilt lezen en het daarbij ook comfortabel wilt hebben, kun je met bijpassende accessoires voor ongestoord leesplezier zorgen. Een flexibele leeslamp die je ogen niet irriteert en je voorziet van nauwkeurig leeslicht, is onmisbaar. Met onze Swissflex LED-leeslampen kun je jouw zijde van het bed verlichten en genieten van een leessessie zonder je bedpartner te storen tijdens het slapen.

uni 14 bridge
 
De leeservaring wordt nog comfortabeler met een van onze elektrisch verstelbare lattenbodems. De uni 14 bridge® zorgt er bijvoorbeeld voor dat je volledig ontspannen vanuit je bed de gewenste zitpositie kunt instellen. Je kunt het hoofd- en ruggedeelte bijvoorbeeld omhoog zetten, zodat je tijdens het lezen heerlijk achterover kunt leunen en tegelijkertijd ook je voeten omhoog kunt leggen voor heerlijk ontspannende leesuurtjes.

Foto credits

Vadim Spoiala / Getty
Images Latino Life / canva.com
RuslanDashinsky / Getty
Images Signature