's Ochtends vroeg sporten om de dag fit te beginnen

's Ochtends vroeg sporten
16. April 2024

's Ochtends vroeg sporten klinkt voor de een als een geweldig begin van de dag, de ander moet er niet aan denken. Je bed ligt nog zo lekker! Maar sporten in de ochtend zorgt wel dat je energieker aan de dag begint én de hele dag door meer energie hebt. 's Ochtends vroeg sporten is goed voor lichaam en geest – daarom is het vroege opstaan toch eens het proberen waard. We hebben enkele tips om ook avondmensen te helpen 's ochtends vroeg op gang te komen. 

Daarom is 's ochtends vroeg sporten goed

Voel je na het opstaan de vermoeidheid nog in al je ledematen? Van 's ochtends vroeg sporten krijg je energie! Een kort sportmoment in de ochtend helpt al om je bloedsomloop op gang te brengen. Beweging stimuleert de doorbloeding van het lichaam en brengt ook de stofwisseling op gang. Zo begin je veel actiever aan de dag. Het positieve effect van 's ochtends vroeg sporten kan de hele dag aanhouden. Sporten zorgt voor balans in het stressvolle dagelijkse leven, en helpt je op de langere termijn om beter om te gaan met stress. Wie zich 's ochtends tot sporten kan zetten, begint met een goed gevoel aan de dag, want tijdens het sporten worden gelukshormonen aangemaakt. Dat klinkt goed, toch? 

Bovendien, als je 's ochtends al hebt gesport, hoef je 's avonds niet meer. Je hebt de hele avond voor de kinderen, voor je favoriete hobby of om lekker lui op de bank te liggen – en dat mag, want je hebt al gesport! 

Sporten als onderdeel van de ochtendroutine

Ben jij liever lui dan moe en houd je niet van sporten, of het nu 's ochtends of 's avonds is? Dan ben je niet de enige! Om jezelf toch te motiveren om te sporten, kun je het beste een vaste routine volgen. Als je eenmaal gewend bent aan 's ochtends sporten, wordt het steeds makkelijker om je bed uit te komen.  

ochtend yoga

Leg je sportkleding 's avonds alvast klaar, dan hoef je daar 's ochtends niet over na te denken en ben je sneller klaar. En dan heb je ook minder tijd om je te bedenken. Zorg wel dat je genoeg tijd inplant voor je ochtendwork-out en om je daarna klaar te maken voor je werkdag. Als je opgejaagd en met één oog op de klok moet sporten, dan gaat de lol er snel af en wordt het moeilijk om er een vaste routine van te maken.  

Vind je het echt moeilijk om vroeg op te staan? Zet je wekker niet van de ene op de andere dag twee uur vroeger. Begin met een paar minuten vroeger opstaan voor wat rek- en strekoefeningen en breid de tijd en de oefeningen steeds wat verder uit. Zo wen je langzaam aan het vroeger opstaan en de fysieke inspanning 's ochtends. 

's Ochtends sporten voor avondmensen

Zeker voor avondmensen lijkt 's ochtends vroeg sporten onmogelijk om vol te houden. Is in alle vroegte naar de sportschool een absoluut schrikbeeld voor jou? Dat hoeft gelukkig ook niet per se! Maar ook als je echt geen ochtendmens bent, kun je best een paar oefeningen doen als onderdeel van je ochtendroutine, gewoon thuis. Vanaf nu dus geen smoesjes meer.  

Begin na het opstaan met wat stretchoefeningen. Strek je armen helemaal uit, alsof je een marionet bent en iemand boven je hoofd aan de touwtjes trekt. Vouw je handen echter je rug in elkaar en strek je armen zo ver mogelijk. Rek- en strekoefeningen helpen om de vermoeidheid van je af te schudden en je ledematen los te maken. 

stretching

Tijdens het tandenpoetsen hoef je ook niet stil te staan: maak een paar kniebuigingen en ga een paar keer op je tenen staan. Beide oefeningen zijn goed voor je kuiten en dijbenen. Doe deze oefeningen twee tot vier minuten per dag – dan weet je ook zeker dat je tanden goed schoon zijn. 😉 

Ook aan het ontbijt ga je gewoon door met je ochtendoefeningen. Ga rechtop op een stoel zitten en vouw je handen achter je hoofd. Beweeg je bovenlichaam maximaal 45 graden naar links en herhaal deze beweging 15 tot 20 keer. Daarna is de rechterkant aan de beurt. Deze oefening is goed voor de schuine buikspieren. Daarna is het tijd voor elleboogdrukken. Steun met je ellebogen op de keukentafel en bal je handen tot vuisten. Zorg dat je voeten op heupbreedte op de grond staan en houd je knieën recht boven je voeten. Druk nu ongeveer 15 seconden krachtig met je ellebogen tegen het tafelblad en herhaal deze oefening drie keer. Met deze oefening train je de rugspieren.  

Meer energie in de buitenlucht

Niet alleen beweging is goed voor lichaam en geest, ook buitenlucht zorgt voor een energieboost. Daarom is buiten sporten een geweldige manier om goed voor jezelf te zorgen en de dag fit te beginnen. Joggen en fietsen zijn heel geschikt om de dag mee te beginnen. Neem regelmatig een andere route, zodat je sportmoment in de ochtend nooit saai wordt. Hoelang je gaat lopen of fietsen bepaal je helemaal zelf, afhankelijk van waar je zin in hebt – of hoelang je het volhoudt. 😉 Als je een keer iets later uit de veren bent, maak je het rondje gewoon iets korter.  

Ochtend sjoggen

Ook een goed idee: op de fiets naar je werk of het laatste stuk lopen. Hiervoor hoef je maar iets vroeger op te staan, maar je krijgt wel elke ochtend voor je aan het werk gaat je beweging en wordt goed wakker.  

Voor of na het sporten ontbijten?

Kun je beter voor of na het sporten ontbijten? Op een lege maag sporten is niet raadzaam, want dan haalt je lichaam zijn energie uit de eiwitreserves in de spieren in plaats van uit de vetreserves. En dat willen we niet! 's Avonds moet je er al voor zorgen dat je voldoende eiwitten, vitaminen en koolhydraten binnenkrijgt. Een uitgebalanceerde avondmaaltijd levert ook voldoende energie voor de volgende ochtend. 's Ochtends kun je dan nog iets kleins eten voordat je aan je ochtendwork-out begint. Een banaan of een beetje kwark met havervlokken geven je voldoende energie voor je training.

Pas na het sporten is het tijd voor je echte ontbijt! Met een volle maag sporten is niet goed, dan heeft het lichaam zijn energie nodig voor de vertering van het voedsel. Een gezond ontbijt met vitaminen en eiwitten geeft het lichaam nieuwe energie, zonder dat het zwaar op de maag ligt. Kwark en havermoutpap met fruit en een handvol noten zijn bijvoorbeeld heel erg lekker en geven je na het sporten voldoende energie voor de dag die voor je ligt. Dus hup, uit de veren en in de sportkleren.  

Foto credits

Marija Jovovic / canva.com
Elina Fairytale / canva.com
Aleksandar Nakic / canva.com
stevecoleimages / canva.com

Tags: sport
Categorieën Sleep Life Balance