Moderne slaaphulpen: Deep Sleep Pillow Spray, gummibeertjes met melatonine en veel meer

slaaphulpen
27. Juni 2023

Slaaphulpen als yoga en meditatie zijn al duizenden jaren beproefde manieren om in slaap te vallen. Dankzij de moderne wetenschap komen er steeds meer trendy producten op de markt die beloven je te ondersteunen bij een ontspannen nachtrust. Maar hoe goed werken gummibeertjes met melatonine en Pillow Spray nu echt? Wij vertellen je welke moderne slaaphulpen zorgen voor welverdiende ontspanning. 

Innovatieve slaaphulpen voor moderne dromers 

meditation

Rustige ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie staan al langer bekend als slaaphulp. Maar heb je wel eens gehoord van Deep Sleep Pillow Spray of een gummibeer met melatonine als traktatie voor het slapengaan? Dergelijke innovatieve slaaphulpen zijn momenteel zeer trendy. Omdat onze moderne levensstijl vaak met veel stress gepaard gaat, komen stressgerelateerde slaapproblemen steeds vaker voor. En dat is precies de reden dat er regelmatig nieuwe producten tegen slapeloosheid op de markt komen, die alle slechte slapers eindelijk hun welverdiende nachtrust kunnen bieden.  Er zijn evenveel oplossingen uit de voedingsindustrie als slaapgadgets die op basis van innovatieve technieken zorgen voor de ideale ontspanning. We hebben geliefde moderne slaaphulpen eens nader bekeken en laten je hier een selectie zien van de meest veelbelovende ontspanningsbrengers.

Deep Sleep Pillow Spray

Zeg slaapgebrek maar vaarwel! Als moderne slaaphulpen zijn kussensprays de nieuwste rage. Bij de zogeheten Deep Sleep Pillow Sprays zegt de naam het al: ze bestaan uit een geselecteerde combinatie van etherische oliën die onze geest rustig maakt en zo zorgt dat we makkelijker in slaap vallen. Dit is heel eenvoudig, want je hoeft voor het slapengaan alleen de spray te pakken en je hoofdkussen daarmee licht in te sproeien. Als je daarna je hoofd op je kussen legt, hebben de ingrediënten van de oliën een slaapverwekkende werking. Zeer geliefd zijn kussensprays met lavendel, omdat de bloemengeur van het lavendelkruid een bewezen ontspannende werking heeft op lichaam en geest. Maar ook kamille en vanille zijn bewezen hulpmiddelen bij het ontspannen. Wie het liever wat fruitiger heeft, kan ook een kussenspray met sinaasappelgeur kopen. De zoete geur zou de aanmaak van het gelukshormoon serotonine verhogen, zodat je met een goed humeur in slaap kunt vallen.

Gummibeertjes met melatonine 

Het zijn waarschijnlijk de lekkerste slaaphulpen en een traktatie voor het slapengaan van een ander soort: in plaats van de klassieke Haribo-gummibeertjes proberen moderne dromers nu in slaap te vallen met gummibeertjes met melatonine. Als de slaapproblemen vooral te maken hebben met een verschoven slaap-waakritme, kan extra inname van melatonine zinvol zijn. Het natuurlijke slaapmiddel fungeert namelijk als kalmerend middel voor ons lichaam en helpt ons om rustig te worden en ons voor te bereiden op de nacht.  De meeste gummibeertjes met melatonine die in de winkel verkrijgbaar zijn, bevatten ongeveer 0,5 mg per gummibeer. Aanbevolen wordt een dosis van 1 mg, zodat je met slechts twee gummiberen al op een rustige manier snel in slaap kan vallen. Je kunt ze het beste ongeveer een uur voor je geplande bedtijd innemen, zodat de melatonine voldoende tijd heeft om in je lichaam tot volledige werking te komen.

Melatonin-Gummibären

Ashwagandha-latte

Waar het slaaphormoon melatonine voor veel mensen een bekend begrip is, is het begrip ashwagandha voor veel mensen nog onbekend. De werkzame stof van dit ayurvedische geneesmiddel, dat ook wel winterkers wordt genoemd, is het natuurlijke alternatief voor melatonine. Net als melatonine zorgt ashwagandha ervoor dat je sneller inslaapt en maakt het je lichaam en geest rustiger. De innovatieve slaaphulp wordt meestal in pil- of poedervorm verkocht en is een absoluut trend-ingrediënt op het gebied van voedingssupplementen. Inmiddels kun je niet alleen heerlijke ashwagandha-fruitgums kopen bij de drogist, maar kun je in hippe cafés zelfs ashwagandha-lattes bestellen. Bij slaapproblemen moet ashwagandha niet precies voor het naar bed gaan worden ingenomen, maar al in de namiddag. Het kan dan gedurende de dag zorgen dat onze hormoonhuishouding in evenwicht wordt gebracht en dat het niveau van het stresshormoon cortisol daalt. Na een ashwagandha-latte voelen we ons heerlijk ontspannen en rustig en dat zijn de ideale voorwaarden om straks heel ontspannen in slaap te kunnen vallen. Overigens: je kunt thuis zelf een slaapmutsje met ashwagandha klaarmaken. Daarvoor hoef je slechts 1 theelepel ashwagandha-poeder door de warme melk met honing te roeren om te kunnen genieten van een heerlijke nachtrust.

Slaapgadgets: witte ruis-apparaten en slaaprobots

Bepaalde geluiden wekken aangename gevoelens in ons op en kunnen als slaaphulp dienen. Misschien heb je wel eens een video bekeken met natuurgeluiden, zoals ruisend water, fluitende vogels of regen, om 's avonds beter te kunnen ontspannen. Moderne slaapgadgets, zoals witte ruis-apparaten, maken gebruik van dat principe. Uit medische toepassingen is al bekend dat zogenaamde 'witte ruis' storende geluiden kan verdoezelen. Het wordt daarom bijvoorbeeld gebruikt bij tinnituspatiënten. Als slaaphulp wordt het witte ruis-apparaat eenvoudigweg op het nachtkastje geplaatst. Daar genereert het aangename geluiden op een specifieke frequentie die de andere storende geluiden kunnen overlappen. Dit is vooral handig als je aan een drukke straat woont en het omgevingsgeluid je vaak wakker houdt. Maar ook als je bedpartner snurkt, kan een witte ruis-apparaat goed van pas komen. 

White Noise

Nog uitzonderlijker wordt het met een slaaprobot. Deze produceert ook rustgevende geluiden, maar fungeert tegelijkertijd als vervanging van een knuffel. Wanneer de slaper de robot omarmt, zorgt dat ervoor dat zijn hartslag wordt afgestemd op en gelijk wordt aan die van de robot. Ook al staat de technologie nog in de kinderschoenen en zijn de aanschafkosten relatief hoog: moderne slaaphulpen zoals de slaaprobot kunnen vooral de moeite waard zijn voor eenzame alleenstaanden, omdat ze de menselijke behoefte aan nabijheid bevredigen.

Foto credits

Rido/canva.com Vlada Karpovich/canva.com seramo/canva.com viviana loza/canva.com