Natuurlijk goed slapen met slaapkamerplanten

slaapkamerplanten
22. Augustus 2023

Slaapkamerplanten staan niet alleen mooi in je slaapkamer, maar kunnen ook bijdragen aan een betere lucht- en slaapkwalieit. Het bed is knus, kussen en dekbed liggen lekker – en toch lig je wakker. Je woelt en draait, maar valt maar niet in slaap.Vaak komt dit door een slechte, benauwde lucht en teveel CO2 in de slaapkamer. Een ongezond slaapkamerklimaat is een veelvoorkomende oorzaak voor slapeloze nachten. En daar kunnen slaapkamerplanten ons tegen beschermen. Lees hieronder hoe dat precies werkt en welke planten geschikt zijn voor de slaapkamer.

Kamerplanten: groene luchtzuiveraars in de slaapkamer

Luchtzuiveringsinstallatie in de slaapkamerSpeciale slaapkamerplanten verhogen de kwaliteit van de lucht in je kamer en dus ook de kwaliteit van je slaap. Wil je wat meer zuurstof in je slaapkamer voor het slapengaan? Dan kun je natuurlijk altijd even een raam opendoen. Maar als je graag altijd een goed en fris binnenklimaat wilt dat de slaap bevordert, kies dan zeker voor een slaapkamerplant. Een kamerplant onttrekt namelijk vervuilende stoffen aan de lucht en zuivert zo de lucht.

Kamerplanten zijn echte superhelden als het gaat om luchtreiniging. Ze verdampen vocht, waardoor de luchtvochtigheid stijgt en ze filteren vervuilende stoffen uit de lucht in de kamer. Er zijn zelfs planten die 's nachts zuurstof produceren - en hoe meer zuurstof, hoe beter de kwaliteit van je slaap.

Maar een plant staat natuurlijk ook heel mooi in je slaapkamer en creëert een aangename sfeer. Vooral in kleine, donkere kamers voegen slaapkamerplanten rustgevende accenten toe – ze zijn dus ideaal voor in je slaapkamer of andere kamers met weinig licht. Zorg ervoor dat je een plant kiest die niet zoveel licht nodig heeft. Schaduwplanten zijn dan ook bijzonder geschikt.

Welke planten kun je beter niet in je slaapkamer zetten?

Het is een wijdverbreid fabeltje dat planten niet in de slaapkamer mogen staan omdat ze 's nachts zuurstof opnemen terwijl we slapen, waardoor wij mensen dan zuurstof tekort zouden komen. Maar de angst dat je slaapkamerplanten de lucht en zuurstof van je 'weg ademen' terwijl je slaapt, is ongegrond, want planten nemen maar een kleine hoeveelheid zuurstof op. Je kunt dus met een gerust hart één of twee kamerplanten in je slaapkamer zetten. Dit is zelfs goed voor een gezond binnenklimaat.

Kies bij voorkeur wel voor planten met een niet al te sterke geur. Een sterk geurende plant in je slaapkamer kan hoofdpijn veroorzaken en je slaap verstoren. Daarom kun je de meeste bloeiende planten in je kamer beter vermijden.

Verder is de juiste verzorging ook belangrijk voor een gezond binnenklimaat: geef je slaapkamerplanten niet te veel water en vermijd waterverzadiging. Zo beperk je het risico op schimmel in de grond en rot in de plant en voorkom je dat schadelijke stoffen je nachtrust verstoren.

Onze top 5 slaapkamerplanten

Als je een vleugje groen en levendigheid in de slaapkamer wilt, kun je met een of twee kamerplanten het gewenste effect bereiken. Zet de slaapkamerplant naast een foto en een kaars op de vensterbank of een dressoir en maak je slaapkamer gezelliger en levendiger. De volgende vijf soorten kamerplanten zijn onze favoriet als het om een goede nachtrust gaat.

Plantentip nr. 1: Sansevieria

BogenhanfDe sansevieria wordt ook wel vrouwentong genoemd en is een van de meest aanbevolen slaapkamerplanten. 's Nachts geeft deze robuuste kamerplant zuurstof af via zijn bladeren en zuivert hij de lucht van veelvoorkomende huishoudelijke gifstoffen. Deze plant biedt dus de beste voorwaarden voor een rustgevende en gezonde slaap. Visueel is de sansevieria een in het oog springende plant met zijn groene, deels gele, rechtopgaande bladeren. In een pot op de grond of op een klein krukje is deze plant een mooie slaapkameraccessoire. Dankzij zijn robuustheid is de sansevieria een ideale beginnersplant en geschikt voor iedereen die (nog) geen groene vingers heeft.

Plantentip nr. 2: Lepelplant

Een andere populaire slaapkamerplant is de lepelplant of vredeslelie, omdat deze graag op een schaduwrijk plekje staat. De vaak donkere slaapkamer, met weinig natuurlijk licht, is dus geen probleem voor deze plant. De lepelplant draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat en gaat een droge lucht tegen. Dus zelfs in de winter is deze plantensoort een geweldige aanwinst voor de slaapkamer, die een goede nachtrust ondersteunt! Met zijn donkergroene bladeren en witte bloemen zorgt de lepelplant bovendien voor een frisse look. Verder is de lepelplant een bloeiende plant die je neus niet onaangenaam belast tijdens het slapen, omdat de bladeren en bloemen neutraal ruiken.

Schlafzimmer-Pflanze Aloe VeraPlantentip nr. 3: Aloë Vera

Als je aan aloë vera denkt, denk je misschien vooral aan lichaamsverzorgingsproducten in plaats van aan een slaapbevorderende plant. De aloë vera is ook nog eens een mooie, groene blikvanger in de slaapkamer! Deze gemakkelijk te verzorgen plant, die in ons land als kamerplant wordt gekweekt, geeft 's nachts zuurstof af en zorgt voor een goede luchtkwaliteit tijdens je slaap. De aloë vera heeft niet veel aandacht nodig en is daarom zeer geschikt als slaapkamerplant, zelfs als je vrij onervaren bent in het verzorgen van planten.

Plantentip nr. 4: Graslelie

Ook de graslelie is een goede keus voor een gezonde slaap. Deze plant filtert 's nachts schadelijke stoffen uit de lucht en produceert overdag waardevolle zuurstof in je kamer. Een graslelie heeft langwerpige, smalle bladeren en vormt kleine uitlopers. Als je hem stekt, heb je snel een tweede plant voor de slaapkamer of voor een andere ruimte. Laat het stekje gewoon wortelen in het water en zet het daarna in een kleine pot met aarde. Weer een kamerplant die je kamerlucht zuivert voor een nog betere nachtrust.

Plantentip nr. 5: Epipremnum

Een andere geschikte slaapkamerplant is de epipremnum of scindapsus. Deze kamerplant is populair, omdat hij snel groeit. De epipremnum is een klimplant, maar als de plant niet omhoog kan groeien, vormen zich lange 'armen' die omlaag hangen. Je kunt hem daarom op een plank zetten of als hanging basket aan het plafond hangen. De epipremnum is een gemakkelijk te verzorgen plant die niet veel water nodig heeft. Bovendien verhogen deze kamerplanten de kwaliteit van je slaap door schadelijke stoffen uit de lucht te halen en zuurstof af te geven.

Luchtzuiveringsinstallatie voor de slaapkamer

Conclusie

Slaapkamerplanten zijn dus de ideale slaapgenoten. Ze zuiveren de lucht en geven zuurstof af, waardoor de luchtkwaliteit in je kamer en dus ook je slaapkwaliteit verbetert. Het is belangrijk om kamerplanten goed te verzorgen, zodat er geen schimmel en daarmee schadelijke sporen en stoffen in de lucht komen. De getipte slaapkamerplanten uit onze top 5 bieden een mooie aanblik in de slaapkamer en zijn gemakkelijk te verzorgen – zelfs als je geen groene vingers hebt. Of het nu aloë vera, epipremnum of een andere plant is, één ding is zeker: een plant in de slaapkamer ziet er niet alleen goed uit, maar is ook gezond en ondersteunt een goede nachtrust!

Foto credits

Jessica Lewis / pexels.com
Daria Shevtsova / pexels.com
Severin Candrian / unsplash.com
Jude Smart / unsplash.com

Tags: goede nacht