Beter slapen tijdens de zwangerschap – dit helpt

slapen zwangerschap
23. Februari 2024

Je kijkt natuurlijk enorm uit naar de komst van je baby – maar het zou wel fijn zijn als je wat beter zou slapen tijdens de zwangerschap. Hoe groter je buik wordt, hoe moeilijker het wordt om een ontspannen slaaphouding te vinden. Maar als aanstaande moeder heb je voldoende slaap nodig om gezond te blijven. Lees onze tips voor een goede nachtrust tijdens de zwangerschap. 

Slapen tijdens de zwangerschap

Als aanstaande moeder kun je vast niet wachten tot je jouw kindje eindelijk in je armen kunt houden. Maar voor het zover is heeft je lichaam eerst nog de niet geringe taak om je baby ter wereld te brengen. Daarom is goed slapen juist tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Een goede nachtrust betekent dat je lichaam tot rust kan komen en kan herstellen. Zo houd je jou en jouw baby zo gezond mogelijk.  

Maar je hebt vast al wel gemerkt dat je slaap tijdens de zwangerschap is veranderd. Hoe verder de zwangerschap vordert en hoe groter je buik wordt, hoe moeilijker het kan worden om een comfortabele slaaphouding te vinden. Zeker als je het liefst op je buik slaapt zal het even wennen zijn als je niet meer in je favoriete houding kunt liggen. Veel zwangere vrouwen worden 's nachts ook vaker wakker – omdat de baby tijdens een groeifase veel beweegt, omdat de baby op de blaas drukt of omdat ze piekeren over de aanstaande bevalling. Wat kun je dan doen om te zorgen voor die goede nachtrust die je zo hard nodig hebt? 

slapen zwangerschap

Het eerste trimester: wennen aan een nieuwe slaaphouding

Wacht niet tot je groeiende babybuik je dwingt tot een andere slaaphouding, maar zorg dat je voor die tijd al gewend bent aan je nieuwe houding. Gebruik de eerste drie maanden van je zwangerschap om geleidelijk aan je nieuwe slaaphouding te wennen. Als buikslaper zul je tijdens de latere maanden van je zwangerschap toch echt een andere houding moeten vinden. Op je buik slapen wordt niet alleen minder comfortabel, maar het extra gewicht kan in sommige gevallen ook de bloedtoevoer naar de baby bemoeilijken. Gynaecologen adviseren daarom vanaf de 12e week van de zwangerschap niet meer op de buik te slapen.  

Wordt op je rug slapen aanbevolen als je zwanger bent?

De rugligging is een populaire slaaphouding, die ook door slaapexperts wordt aanbevolen. Als je op je rug ligt, ligt de wervelkolom in zijn natuurlijke vorm en kunnen de tussenwervelschijven tot rust komen en herstellen. De eerste vijf maanden van je zwangerschap kun je zonder problemen op je rug slapen. Al hebben sommige zwangere vrouwen gemerkt dat ze meer last hadden van misselijkheid als ze op hun rug lagen. Maar vanaf ongeveer de 20e week is je buik zo groot gegroeid dat het gewicht op belangrijke bloedvaten kan drukken en deze kan afknellen. Dat kan leiden tot problemen met de bloedsomloop, met duizeligheid, hoofdpijn, benauwdheid en misselijkheid tot gevolg. Aanstaande moeders kunnen de laatste maanden van hun zwangerschap het beste op hun zij slapen. 

Is de zijligging de beste slaaphouding als je zwanger bent?

Met een groeiende babybuik is het op een bepaald moment prettiger om op je zij te liggen dan op je buik of rug te slapen. Intuïtief liggen veel zwangere vrouwen in de zijligging, omdat ze merken dat deze slaaphouding het beste voelt voor hunzelf en de baby. Ook als je op je buik of op je rug in slaap bent gevallen, kan het tijdens de zwangerschap zomaar gebeuren dat je wakker wordt op je zij. Je lichaam voelt het als het te lang in een ongemakkelijke houding heeft gelegen en neemt automatisch een meer comfortabele houding aan, zodat jij gewoon door kunt slapen. Maar op welke zij kun je het beste liggen – de linker of de rechter?  

Aanstaande moeders die op hun rechterzij slapen kunnen last krijgen van maagzuur en spijsverteringsproblemen, omdat er meer druk is op de maag en darmen. Daarom is liggen op de linkerzij de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen. Deze houding verlaagt de druk van het gewicht van de baby op de onderste holle ader, waardoor het bloed van de benen naar het hart wordt gepompt. Dit verbetert de bloedvoorziening van de placenta, waardoor de baby meer zuurstof en belangrijke voedingsstoffen kan opnemen. 

ontspannen zwangerschap

Tips voor een goede nachtrust tijdens de zwangerschap

Let je er tijdens je zwangerschap al op dat je op je linkerzij ligt, maar kun je desalniettemin de slaap niet vatten? Misschien kunnen deze tips helpen om die o zo belangrijke nachtrust te pakken. 

  • Slaaprituelen om te ontspannen 

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Het is heel normaal dat je meer rust en tijd om te herstellen nodig hebt. Ontspannende slaaprituelen zoals meditatie, yoga of PMR kunnen helpen om gedachten los te laten en gemakkelijker in slaap te vallen. 

  • Stress verminderen 

Tijdens de zwangerschap zijn het niet alleen de hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat vrouwen heen en weer geslingerd worden tussen hun emoties. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen zorgen en angst voor de bevalling een goede nachtrust in de weg staan. Voorkom dat je vrees je 's nachts uit je slaap houdt en praat erover met je partner. Ook een goed gesprek met je verloskundige of gynaecoloog kan helpen om beter voorbereid te zijn en angsten weg te nemen. Een andere tip om stress te verminderen is elke avond voor het slapengaan even in je dagboek te schrijven. Vertrouw je zorgen en gedachten toe aan het papier, zodat je met een ontspannen hoofd kunt gaan slapen. 

  • De juiste ondersteuning 

Gebruik voor een goede nachtrust op je zij de juiste ondersteuning. Een hoogwaardig matras en een passend kussen maken het gemakkelijker om een goede slaaphouding aan te nemen. Zo is een kussen voor zijslapers zoals de SF Premium GELTEX® ideaal om je groeiende babybuik te ondersteunen. Je kunt het kussen eenvoudig vanaf de zijkant onder je buik leggen of tussen je benen klemmen. En als je jouw kindje dan eindelijk in je armen kunt houden, dan kun je het ondersteunende kussen gebruiken als je borstvoeding geeft of de fles. 

Foto credits

Syda Productions / canva.com
Dean Drobot / canva.com
Lifestock / canva.com

Tags: Inslapen
Categorieën Welterusten