Beter opstaan met Swissflex: een uitgebalanceerd ontbijt voor op kantoor

uitgebalanceerd ontbijt
31. Mei 2023

Een uitgebalanceerd ontbijt vormt een goede basis om je dag gezond te beginnen Iedereen kent de spreuk 'Morgenstond heeft goud in de mond' en het is nu eenmaal een feit dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zelfs op een drukke werkdag. Of je nu kiest voor yoghurt, pap, kwark, muesli, spiegelei of een boterham met boter en kaas: wij hebben een paar gezonde recepten voor je, waarmee je met weinig inspanning een uitgebalanceerd ontbijt voor kantoor kunt bereiden. En vrees niet: er is ook gedacht aan zoetigheid voor in het weekend.

Overnight oats: een uitgebalanceerd ontbijt voor op kantoor

Overnight Oats

Als je denkt aan een uitgebalanceerd ontbijt kun je niet om het begrip 'overnight oats' heen. En dat is niet vreemd, want het is een perfect en gezond ontbijt. Zoals de naam al zegt, gaat het hier om havervlokken die 's nachts in een weckpot met melk worden geweekt, zodat er praktisch tijdens je slaap een gezond ontbijt wordt gevormd. Eenvoudiger dan de bekende pap en minstens zo lekker, of je het nu koud of warm eet. Ze zijn het perfecte gezonde ontbijt als je 's morgens vroeg moet opstaan of als je weinig tijd hebt voor de voorbereiding. Bereid ze eenvoudig de dag van tevoren, zodat je je 's morgens vroeg niet druk hoeft te maken om een gezond ontbijt te bereiden. 

Een ander voordeel van overnight oats is de veelzijdigheid: Of je ze nu met koemelk of met plantaardige, vegan dranken, zoals haver- of amandelmelk, maakt, de keus is geheel aan jou. Ook bij de toppings heb je een ruime keuze. Zo kun je elke dag kiezen voor de (gezonde) topping die jij het lekkerst vindt. Je moet uiteindelijk alleen eten wat je lekker vindt. Idealiter zijn de toppings die je het lekkerst vindt ook nog rijk aan vitaminen om er een uitgebalanceerd ontbijt van te maken. Probeer het bijvoorbeeld eens met lekker zoet fruit. Zo maak je van je overnight oats je een gezonde maaltijd en komt je innerlijke zoetekauw ook aan zijn trekken. Favoriete toppings zijn bijvoorbeeld havervlokken, muesli, noten, vruchten en bessen. Een zomerachtig haverontbijt met tropische vruchten ziet er echter minstens zo goed uit als een winterse variant met appels en kaneel. Met ons basisrecept leg je de basis voor een creatief, gezond ontbijt in de ochtend, of je het nu thuis opeet of het meeneemt naar kantoor.

Dit heb je nodig:

  • 50 gram havervlokken
  • 150 ml melk (koemelk of vegan alternatieven)
  • 1 theelepel chiazaad 
  • Specerijen naar wens (bijvoorbeeld kaneel)
  • Zoetstof naar smaak (bijvoorbeeld honing of agavestroop)
  • Topping naar keuze (bijvoorbeeld fruit, bessen of noten)

Meng 's avonds de havervlokken met melk, chiazaden, specerijen en zoetstoffen in een glas en zet dit gedurende de nacht in de ijskast. De volgende ochtend hoef je alleen nog het fruit te wassen, te snijden en op het havervlokmengsel te leggen. Dat zorgt niet alleen voor extra smaak, maar levert ook vitaminen aan je lichaam. Onze tip:  Je kunt je heerlijke overnight oats direct eten of, als je 's ochtends haast hebt en geen tijd hebt voor je ontbijt, ze als uitgebalanceerd, gezond ontbijt meenemen naar kantoor.

Uitgebalanceerd ontbijt: de croissant als beloning in het weekend

Laten we eerlijk zijn: We willen allemaal gezond en uitgebalanceerd eten en met name het ontbijt is als basis voor een dag vol energie heel belangrijk. En met de juiste voorbereiding lukt het ook vaak. Waarom stoppen we dan in het weekend niet een keer met het tellen van calorieën? Het is belangrijk om te letten op vet, eiwit, suiker en koolhydraten en volkorenbrood, havervlokken, muesli enzovoort dragen bij aan een uitgebalanceerd ontbijt. Maar in het weekend mag je ter afwisseling ook wel eens een heerlijke croissant vers van de bakker eten! Met marmelade of chocopasta zorgt dit 'ochtendgebak' voor een zoete afwisseling van het uitgebalanceerde ontbijt gedurende de week. Af en toe kun je dit best eens eten zonder je er gelijk slecht over te voelen. Je anders zo gezonde en uitgebalanceerde voeding zorgt dat dat mogelijk is. Of wat dacht je ervan om er zelf een te bakken? Zo hoef je geen suiker toe te voegen en kun je 'gezonde' alternatieven voor marmelade en chocopasta uitproberen. Als zelf maken niets voor jou is, kun je ook in de supermarkt eens kijken naar andere opties.

Smoothie bowls: een genot voor het gehemelte

Smoothie Bowl

Een uitgebalanceerd ontbijt als een zonovergoten paradijs: Op social-mediakanalen zie je steeds vaker overal foto's van zogenaamde smoothie bowls of Bali bowls. Ze zorgen er niet alleen voor dat je je weer op vakantie waant, maar ze zijn ook nog eens goed voor je lichaam. Een smoothie bowl kan perfect worden gemaakt met alle soorten fruit en is daarmee rijk aan vitaminen en supergezond. Als je graag vroeg opstaat en 's morgens graag wat meer tijd neemt om aan je dag te beginnen, dan kunnen smoothie bowls het perfecte recept voor je zijn. De bereiding duurt, afhankelijk van de gewenste ingrediënten, wat langer, maar daarvoor in de plaats krijg dan een afwisselend, uitgebalanceerd ontbijt als beloning.

Het beste aan smoothie bowls: Ze leveren belangrijke vitaminen, vezels en ook enkele mineralen, aan het lichaam, zijn daarnaast heel eenvoudig te bereiden en je kunt ze volledig naar je eigen smaak samenstellen. Met de eindeloze mogelijkheden op het gebied van smaken, toppings, enzovoort, zijn er varianten te over. 

Recept:

Smoothiemassa:

  • Een handvol bevroren aardbeien
  • 1/2 banaan
  • Amandelmelk (tot de helft van de ingrediënten vullen)

Meng de ingrediënten samen tot een vaste, romige ijsmassa ontstaat. Als de massa te vloeibaar is, kun je eenvoudigweg meer vruchten toevoegen (bananen werken bijvoorbeeld verstevigend). Doe de massa vervolgens in een mueslischaaltje, beleg met de gewenste toppings en klaar is je heerlijke, gezonde ontbijtcreatie! We hebben een lijst voor je samengesteld met populaire producten die je als topping kunt gebruiken:

  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Bananen
  • Bosbessen
  • Gedroogde kokosrasp
  • Havervlokken
  • Chiazaad

Met de juiste tips kun je niet alleen gezond slapen, maar ook gezond eten en leven: zoals je ziet, hoeft een gezond begin van de dag en een uitgebalanceerd ontbijt voor onderweg niet heel moeilijk te zijn. De recepten kunnen eenvoudig op de dag zelf of een dag van tevoren worden bereid. Natuurlijk kun je er als je dat wilt ook nog iets anders bij eten, zoals brood met diverse soorten beleg. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de juiste samenstelling en de juiste smaak voor jou, maar probeer het morgen eens uit en begin je dag gezond! 😊

Foto credits

Engjell Gjepali / unsplash.com
Alisha Hieb / unsplash.com
Sambazon / unsplash.com

Categorieën Sleep Life Balance