Zomerse drankjes: dorstlessers voor warme dagen

Zomerse drankjes
28. Juni 2023

Als het buiten 30°C of warmer is, verlangen we naar ijskoude, sprankelende zomerse drankjes om ons te verfrissen. Velen geven voor verfrissing de voorkeur aan een groot glas aardbeienlimonade, een lekkere cocktail met ijs, zoals een mojito, gin-tonic, Aperol Spritz of bowl. Maar zijn dergelijke drankjes in de zomer wel goed en vooral, zijn ze gezond voor ons lichaam? We hebben het uitgezocht en geven een paar tips en recepten voor heerlijke zomerse drankjes:

Zomerse drankjes: hoeveel vocht heeft ons lichaam in de zomer nodig?

Op warme dagen is het belangrijk dat we veel drinken om de vocht- en mineraalhuishouding van ons lichaam weer in balans te brengen. Op een normale dag moet een mens eigenlijk al 1 liter water per 25 kilogram lichaamsgewicht tot zich nemen. Als de temperatuur stijgt of als we ons lichamelijk inspannen, kan de behoefte aan vocht drie tot vier maal toenemen. Het beste is het om direct na het opstaan twee grote glazen water te drinken om het vocht dat je tijdens de nacht hebt verloren weer aan te vullen en met een frisse basis aan de dag te beginnen. Wie onvoldoende drinkt, krijgt al snel te maken met problemen met de bloedsomloop en met hoofdpijn. Het is belangrijk om meer en regelmatig te drinken, maar ook dat je de juiste dranken drinkt op de juiste temperatuur, om het lichaam niet verder te belasten.

erfrischendes Wasser

Warme of koude dranken

Koud water, ijsthee of een cola met ijsblokjes: als we 's zomers dorst hebben of verkoeling zoeken, drinken we die liever dan een kop warme thee. Maar pas op: Koude dranken zijn extra belastend voor de bloedsomloop en het lichaam kan zo nog warmer worden. Hoe groter namelijk het verschil is tussen de temperatuur van het lichaam en die van het drankje, hoe meer het moet presteren. Daarom zweten we bij een warme drank, bijvoorbeeld een kop koffie, ook meer, terwijl koude dranken voor meer warmteopwekking in het lichaam zorgen. Dat betekent weer een hogere belasting voor ons.

Je kunt in de zomer het beste kiezen voor lauwwarme dranken, zoals lauwwarme, ongezoete kruidenthee of een Switchel. Wie het lekker vindt, kan ook nog gesneden gember of munt toevoegen. Maar ook leidingwater of mineraalwater is een van de beste oplossingen om de dorst te lessen. Wie graag wat meer smaak wil proeven, kan er wat aan toevoegen.

Drink geen alcohol of softdrinks

Hoewel een koel biertje, verfrissende cocktails met ijs, een bowl of een gekoelde rosé zeer aanlokkelijk zijn, kunnen we deze bij warme temperaturen beter niet drinken, omdat ze onze dorst niet lessen en omdat ze ons nog meer laten zweten.

Hetzelfde geldt overigens voor softdrinks. Vanwege de grote hoeveelheid suiker en calorieën wordt tijdens het verteren van dergelijke drankjes de dorst op zeer warme dagen alleen maar erger! Bij warmte zijn alcoholvrije dranken onbetwist de beste keuze.

Water was nog nooit zo lekker

Zoals we al hebben verteld, is water de beste zomerse drank. Toch kan water na verloop van tijd een beetje gaan vervelen. Probeer, om de dorst te lessen, eens „vitaminewater”.

Hier vind je het recept voor een suikervrije, zelfgemaakte limonade waarvoor je maar weinig ingrediënten nodig hebt: water, een vrucht naar keuze, komkommer, frisse munt of citroenmelisse en glazen. Als vruchten zijn schijfjes frisse citroen, aardbei of ook grapefruit het meest geschikt. Snij deze in kleine stukken, zodat het water al het vruchtensap kan opnemen. Meng vervolgens gewoon het water met de vruchten en de munt. Rietje erin en dan genieten van die heerlijke limonade... Mmmmm! Onze tip: De combinatie citroen en munt werkt zeer verfrissend en is heel trendy. Dat is de beste drank voor een warme avond!

Maar ook spritzers gemaakt van vruchtensap, zoals mango, sinaasappel, grapefruit of ananas, zijn heerlijke zomerse drankjes. Giet hiervoor een deel sap in het glas en vul dat aan met vier delen water. En klaar is je vruchtenspritzer die heerlijk fruitig smaakt! Als je wilt, kun je ook een heerlijke siroop maken van rabarber of vlierbloesem en een scheutje toevoegen aan het water. Maar pas op! Je moet hier zeker de suiker verminderen!

Smoothie

Smoothies en shakes als zomers drankje

Om naast het drinken meer vocht op te nemen, helpt vloeistofrijk voedsel. Je kunt hiervoor voedsel gebruiken met een hoog watergehalte, zoals komkommers, sinaasappels of watermeloenen. Deze zijn lekker licht voor het lichaam en zijn bij hoge temperaturen beter geschikt dan zware voedselalternatieven.

Omdat de fruitcocktail met alcohol in de zomer beter achterwege kan blijven, volgt hier een recept waarmee je fruitige, zelfgemaakte smoothies of shakes op tafel kunt toveren. Voor het recept van een aardbeienshake worden aardbeien in een blender gemengd met melk en ijsblokjes. Smoothies zijn ook gemakkelijk te bereiden. Je kunt naar keuze vers fruit of diepvriesfruit gebruiken. Als je van rood fruit houdt, kun je een frambozensmoothie maken. Doe de vruchten in een blender, voeg yoghurt toe en als je extra vulling wilt, kun je havermout toevoegen. Meng het door elkaar, giet het in glazen en geniet ervan. De recepten zijn ook eenvoudig aan te passen, zodat je bijna elk fruit kunt gebruiken dat je wilt. Nu heb je je eigen alcoholvrije zomerdrankjes om uit te kiezen. Onze tip is een combinatie van sinaasappel met frambozen, gegarneerd met een schijfje limoen op de rand van het glas. Dat ziet er heel mooi uit en kan zo op de foto. En daarom: Geniet ervan! 😊

Foto credits

Polina Tankilevitch / pexels.com
Francesca Hotchin / unsplash.com
Daria Shevtsova / pexels.com